Petronas Syntium 3000 AV 5W-40
w -18C, 48 godz. Olej wyraźnie zgęstniał i zmętniał, stał się podobny do miodu. Duża różnica w porównaniu do BMW TwinTurbo 0W30, czy do Mobil 1 X3 0W-40. Te dwa ostatnie niedość, że zachowały klarowność to były także bardziej płynne.
No to teraz ja Zebrałem różne oleje u teściów w garażu, po wymianach w rodzinnej flocie. Niektóre świeże, niektóre otwarte rok albo i dwa. Temperatura pokojowa i po dobie w ok. -18 -20 st.
Castrol GTX RN17 5W30
Castrol Magnatec 5W40 C3
Q8 Techno FE 5W30 A5/B5
Mannol Defender 7507 10W40
Valvoline 75W
EDIT
Zmniejszyłem trochę te zdjęcia, bo naprawdę źle się na nie patrzyło @SACZI
Znaleziska garażowe cd.
Od prawej do lewej:
# PEMCO 75W90 GL-5 otwarty nie wiem ile, pół butelki
# Hipol 80W90 GL-3 (to chyba specjalnie do malucha) otwarty nie wiem ile, w butli niecałe 200 ml.
# Mannol 75W-90 GL-4+ zamknięty
Osobne filmy - doba w -16 stopniach. Film razem - garaż kilka stopni na plusie.
Chyba, że wchłonął dużo wody do tej pory i go tak zmroziło. Się nie chce wierzyć, że to tak ma być skoro on przy -16 nie chce płynąć, a kiedyś to -20 i więcej było normalne okresami.
Takie były oleje. Ruskie robiły test startu na 15W40 przy - 24st z miską z poliwęglanu żeby było dobrze widać - masakra. Ktoś linkował nawet na forum. Kiedyś męczyło się samochody na mrozie na 20W30, a może i 20W40. Człowiek nawet nie zdawał sobie z tego sprawy.
Oleje Castrol 5W30 C3 dexos2 (2017) i Elf FT 0W30 (2021) w zamrażarce było -24st.
Na foto tylko -17.9 i nie ostre zdjęcie -18.7stC. Mrozilem nie tak małe ilości bo po ok 100ml , a i tak jakoś szybko się ogrzewa. Klarowność zachowana na podobnym żeby nie powiedzieć identycznym poziomie.
A tu foto w temperaturze pokojowej, piwnicowej znaczy.
Ale sobie pluję w brodę, że nie zrobiłem takiej bazy doświadczeń ze swoimi olejami, kiedy po latach okazuje się, że lałem za każdym razem inny. Ehhhh za późno mi OilClub wszedł w banię.
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.