• Ponieważ będę musiał zrekonfigurować serwery przez najbliższe parę dni możliwe są przerwy w funkcjonowaniu forum.
  • Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Mrożenie olejów

  • Thread starter Deleted member 925788
  • Start date
Ravenole FES, DFE i Lotos DX wypadły wypadły chyba najlepiej, maga klarowne jak na -45 stopni :D
 
Zalozylem ten temat, aby wspolnie sie zastanowic z jakiego powodu dochodzi do tego zjawiska (zmetnienie). Nie mial na celu, aby dyskutkowac o roznicach widzacych na zdjeciach, ze w roznych pomieszczeniach itd.
 
Baza to jedno, druga sprawa to ilość % danych dodatków chemicznych w oleju, które różnie reagują w niskich temperaturach wpływając na przejrzystość oleju. Niestety nie mamy na forum chemika, który mógłby nam to szerzej opisać. Natomiast daje nam to jeden obraz - im baza jest czystsza, tym jest klarowniejszy olej po zamarznięciu.

Następna kwestia - jeśli taki test ma być w jakiś sposób miarodajny, trzeba go zrobić z głową. Kupić jakiś zestaw równych kształtem, małych słoików w PEPCO, Tedim, Action, czy innym Kiku. Słoik z olejem po całonocnym mrożeniu postawić na białej kartce i zdjęcia robić od góry po otwarciu. Robienie zdjęć przez szkło słoika również uważam za zły pomysł, bardzo zły pomysł.

Kupiłem kamerę sportową na zawody, więc jak będę następnym razem zmieniał olej, to może zamrożę troszkę w słoiku i nagram efekt po całej nocy, raz to, jaką gęstość ma po wyjęciu z zamrażarki. Mam luzem termometr zewnętrzny, to mogę go wrzucić razem z olejem do mrożenia.
 
Dodatki wpływają jedynie na płynność a dokładnie PPD, po dodaniu do HC itp.

Odnośnie chemika również mi to chodziło po głowie, a najlepiej z branży olejowej.

Jedynie co ja wiem i niestety nie potwierdzę tych informacji, to przez parafiny C5-C20, które są częścią baz I, II i III.

To, że taki test trzeba zrobić z głową to oczywiste. Najprościej z otwartym sloikiem itp. Lecz robienie zdjęć przez szkło, to już naprawdę zależy, trzeba szybko reagować po przetarciu, aby dokładnie dostrzec czy olej jest metny czy klarowny. Ale jest to wykonalne.

Jak będziesz miał możliwość zrób ten test.
 
Co do zdjęć, będę się upierał przy tym, że robienie przez szkło jest złym pomysłem. Dlaczego? Narzeczona jest fotografem, ze sprzętem fotograficznym, światłem i różnicami mam styczność i zakłamania potrafią być POTĘŻNE w zależności od tego na czym się pracuje i na jakich ustawieniach robi się zdjęcie :)

Chemik nie musi być z branży, ponieważ pierwiastki mamy zwykłe, żadne super, hiper stosowane i pozyskiwane tylko i wyłącznie w rafineriach.

co do parafin - tak, wydaje się to logiczne, że im większa ich zawartość, tym substancja będzie mętniejsza.

Zanim pojadę na urlop w sierpniu, to zamrożę Max Life 5W40, bo będzie wlewany przed urlopem [lekko do urlopu stuknie mi 10 tysięcy od Kwietnia coś mi się wydaje... ;/ ]
 
Sam podkreslalem, ze to takze zalezy od swiatla, aparatu itp. wiec nie zaprzeczam, tutaj tylko i wylacznie chodzi o to, aby skutecznie wylapac na zdjeciu klarownosc oleju. To logiczne, ze beda roznice.

Ale mimo wszystko musze potwierdzic jedna kwestie: Lepiej z otwartym np. sloikiem.

Cos jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=sKVdNIVGsH8

Zdjecie juz jest widoczne w pierwszym poscie.
 
Nalegam, aby nie odnosić się tylko do jakości obrazu i nie szukać sztuczki. Nikt nie dąży do manipulowania czymś. Poza tym nikt nie będzie bronił swojej pracy doktorskiej z tymi mrozami. To bardzo szybki i łatwy sposób, aby dowiedzieć się, o co chodzi w oleju. Według moich skromnych obserwacji PAO i GTL pozostają przezroczyste, oleje HC są mętne. Na przykład zamarzam olej, aby sprawdzić, czy nie jest fałszywy, na przykład, jeśli kupiłeś PAO lub GTL, to nie powinno być mętne w temperaturze -20 ° C, ponieważ nikt nigdy nie pomyślałby o plagiacie z tak dobrymi podstawami. Dla mnie to ciekawe, można powiedzieć, trochę doświadczenia, aby uzupełnić wiedzę o olejach. Można to przypisać amatorskiemu, nie kłócę się. Zamrażam w następujący sposób: zamrażam w temperaturze -20 ° C przez 24 godziny. Wyciągam pocieranie dolnej części naczynia i natychmiast fotografuję. Dla mnie jest to bardzo jasne. Sceptycy mogą tylko doradzić następujące rzeczy: spróbuj sam, a zobaczysz, że jest to bardzo imponujące. Przepraszam za mój język polski.

Ich fordere Sie auf, sich nicht nur auf die Qualität des Bildes zu beziehen und nicht nach einem Trick zu suchen. Niemand will etwas manipulieren. Auch wird niemand seine Doktorarbeit mit diesen Frösten verteidigen. Es ist nur eine sehr schnelle und einfache Möglichkeit, herauszufinden, um was für Basisöl es geht. Nach meinen bescheidenen Beobachtungen bleiben PAO und GTL transparent, HC-Öle sind trüb. Zum Beispiel friere ich das Öl ein, um es noch einmal auf Fälschungen zu überprüfen. Wenn Sie zum Beispiel ein PAO oder GTL gekauft haben, sollte es bei -20 ° C noch klar sein, da niemand daran denken würde, mit so guten Basen Plagiate zu machen. Für mich ist es einfach interessant, ein wenig Erfahrung zu sammeln, um das Wissen über Öle aufzufüllen. Es kann amateurhaft zugeschrieben werden, ich streite nicht. Ich mache es wie folgt : Ich friere 24 Stunden bei -20 ° C. Ich nehme es raus, reibe des unteren Teils des Gefäßes ab und fotografiere sofort. Für mich ist das sehr aussagekräftig. Den Skeptiker kann nur Folgendes raten: Versuchen Sie es selbst und Sie werden sehen, dass es sehr beeindruckend ist. Ich entschuldige mich für mein Polnisch.
 
Metody można udoskonalić,natomiast sama idea jest ciekawa.
 
W domu mam shell profesional 5w30 A5. mogę wrzucić do zamrażalki i pokazać jak wygląda :)
 
https://www.drive2.ru/b/495166162154291414/

Cytat przetlumaczony z pomoca Google:

"Dlatego postanowiliśmy zobaczyć, jak to odpowiada rzeczywistości.
W tym samym czasie faceci, twarde mrozy działają jak pewien twórca parafin w oleju.
Krótko mówiąc, nie ma parafiny w drogich olejach produkowanych na podstawie PJSC.
Nie od słowa.
Jeśli olej jest krystalicznie czysty po 6 godzinach na zimno, oznacza to, że jest wykonany w 100% z bazy jakości.
Oleje PAO są znacznie droższe niż „oleje konwencjonalne” wytwarzane przy użyciu technologii hydrokrakingu.
Zdolność koksowania (zawartość popiołu) i odpady (temperatura zapłonu) olejów hydrokrakujących są również gorsze niż w przypadku olejów PAO.
Jeśli olej jest zadeklarowany jako 100% PJSC, ale zmienił kolor, to jest powód do myślenia - dlaczego?
Jeśli olej jest tak biały jak świeca parafinowa, mówi, że podstawa tego oleju nie jest zbyt dobra i trzeba będzie go częściej zmieniać + stabilność temperatury tego oleju jest zwykle gorsza."
 
to jak wytrącanie się parafiny z ON w niskich temperaturach.
 
Ja mam jeszcze Yacco i Bizola to kupię dwa małe słoiczki jak bedę dzisiaj na zakupach i wstawię do zamrażalki. Zrobię też zdjęcia przed włożeniem do porównania. Mam dobrą lustrzankę, jasny obiektyw i statyw to cyknę fotki od góry na małym ISO i długim czasie naświetlania to będzie wszystko ładnie widoczne :) Jak mi się uda kupić Lotosa którego testowaliśmy i Orlena na którego się zbiera to postaram się te dwa też cyknąć.
 
Słoiczki wyjdą drożej, możesz w aptece kupić pojemniczki na mocz za 1zl

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
 
Słoiki dżemowe kosztują koło złotówki, na dodatek są wielokrotnego użytku bo mogę je wypłukać jakimś agresywnym rozpuszczalnikiem i użyć ponownie.
 
Również zamierzam użyć więcej, niż raz takiego pojemniczka. Muszę też zorientować się na cenę słoików.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
 
Kupiłem 370ml za 1,15 zł.

Yacco J i Bizol w zamrażarce od 4 godzin. I jeżeli zmetnienie miałoby świadczyć jakości produktu to Bizol bije Francuzów o dwie długości albo więcej. Oba zrobiły się gęste i miodowate, ale o ile przez pełen słoik Bizola można jeszcze zobaczyć co jest pod nim, to Yacco jest już zupełnie mętnie i nieprzejżyste.

Jutro jak wrócę z pracy zrobię zdjęcia to będą 24 godziny. Mam nadzieję że się nie zamrożą.
 
jaka temperatura w zamrażarce?
 
Wg instrukcji lodówki -24. Yacco to 0W-30 więc w teorii powinien być bardziej płynny niż 5W-40 Bizola. A tu zonk.

Klarowności nie oceniam, ale że z oleju Francuzów zrobił się taki miód to się nie spodziewałem. Nagram też jutro filmik jak się przelewają ;)
 
Back
Top