• Ponieważ będę musiał zrekonfigurować serwery przez najbliższe parę dni możliwe są przerwy w funkcjonowaniu forum.
  • Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Co pijemy jak możemy

Czasem wygląda to np tak
20191021_101452[1].jpg
Zaparkowałem i na pieszo adresu szukałem. To chyba było w Chambery . A jak jest bardziej hardcorowo to brak czasu i "głowy" żeby zdjęcia robić ;)
@Jachu Dzięki za pozdrowienia
 
@soszo jak napisałeś Cote d'Azur to pierwsze co na myśl się nasunęło to widok na morze :D no ale jak to mówią - nie jest kolorowo...
Hehe ano bywało i tak, kiedyś jeździłem trochę busami to też miałem podobne akcje, najgorzej z jakimiś osiedlami było czy blokowiskami, tam gdzieś wykręcić to była tragedia... ale nie o tym temat.
 
To i tak ci się dobrze skojarzyło, ja pomyślałem że francuską odmianę Brutala pije i zacząłem szukać jaka to perfuma taka smaczna :D
 
O, widzę, że same ... "Oliwy" tu na forum 😉😁

Ps
Ja jestem namiętnym piwoszem, głównie pije piwa kraftowe.
 

Attachments

  • 20191225_161052.jpg
    20191225_161052.jpg
    1 MB · Odwiedzin: 221
Ja jestem misiem o małym rozumku i musiałem sobie wygooglać co to są piwa kraftowe. Miałem już okazje wieźć piwa z browaru Kormoran do makro :)
 
głównie pije piwa kraftowe.
Kormoran... Jeden z moich ulubionych browarów.

@soszo Ja natomiast jestem wielbicielem piw Czeskich, a z Polskich browarów piję właściwie tylko Brackie z Cieszyna, lub w wielkiej ostateczności Żubra [poluję na oznaczenie "1", bo wtedy jest robiony i rozlewany w Białymstoku z Dojlidy] lub piwa Kraftowe.

Wódki nie piję praktycznie wcale, jeśli już to smakową, czystej od dawna mój organizm nie toleruje. Zresztą czysty wolę bimber jeśli już od tego, co w sklepach sprzedają.

Whisky lubię od czasu do czasu Tennessee Fire, lub Honey.
 
DSC_0329.JPG
 
Kormoran... Jeden z moich ulubionych browarów.
...
To już browar regionalny.
Ma wręcz genialną serię "Podróże Kormorana" (American IPA, Witbier i Coffe Stout), bardzo drogie piwa specjalne, jak np Imperium Prunum, Barlow Sorbus, Terra Donum itp.
I tyle ...
Acha, warto spróbować "1 na 100" - genialne piwo niskoalkoholowe (1% alko)

... Ja natomiast jestem wielbicielem piw Czeskich,...
Piwa czeskie (słowackie) to nuda ...
Oni tylko pilsy i lagery. Nic poza tym.
Są dobre i tyle.
U Niemców jest trochę lepiej, ale tam szału praktycznie nie ma.
Mają swoje lagery, Bocki (koźlaki), merzeny i wizeny. Wszystko w kilku odmianach.
Ogólnie jak to u Niemca, solidnie, ale bez polotu.

Cała zabawa z piwami zaczyna się od tzw piwnej rewolucji, gdzie amerykańce zaczęli swoimi specyficznymi chmielami doprawiać angielski styl IPA (India Pale Ale).
Jak macie ochotę (bo czasu teraz pod dostatkiem), posłuchajcie tego kolesia - Tomka Kopyra:

Ja "świrnąłem" na punkcie piw po tym filmie:

Rozpisywać się nie ma co, ale polecam piwa z kilku browarów, które są "pewniakami":
- Browar Pinta - 100% pewniak, cholernie wysoka jakość piwa
- Browar Łańcut - jak wyżej, tylko mniejszy asortyment
- Ursa Maior - browar specyficzny, piwa drogie, style belgijskie (korzenne, aromatyczne, łagodne). Poza Podkarpaciem, praktycznie niedostępne.

Co do samych piw, to można wyróżnić:
- jasne/ciemne - w zależności od użytego słodu
- górnej i dolne fermentacji - w zależności od użytych drożdży
To podział podstawowy.
Dodatkowo mamy piwa "wędzone", torfowe, leżakowane w beczkach po whisky, na dzikich drożdżach, ...
W sumie ponad 100 gatunków - stylów piwa można wyróżnić.
 
Podziwiam, dla mnie piwo to tylko bezalkoholowe :)
 
Ma wręcz genialną serię "Podróże Kormorana" (American IPA, Witbier i Coffe Stout), bardzo drogie piwa specjalne, jak np Imperium Prunum, Barlow Sorbus, Terra Donum itp.
Russian Stout jest genialny, oraz teraz widze na stronie, że mają Orkiszowe z Czosnkiem! o_O

Piwa czeskie (słowackie) to nuda ...
nie stawiaj na jednym poziomie Czeskich ze Słowackimi! To nie to samo!

Oni tylko pilsy i lagery. Nic poza tym.
tak, w głównej mierze tak jest, Czesi nie przepadają za piwami typu Porter. Ale gwarantuje Ci, że nie znajdziesz drugiego tak dobrego piwa "sklepowego" jak Radegast 12, czy Zielony Kozel [u nas dostępne tylko Pils i Czarny] jeszcze świetny jest Kozel łamany Pils\Czarny.

Browar Pinta
mam rzut beretem :p Browar wywodzi się po części z byłych pracowników Żywca.

leżakowane w beczkach po whisky
było takie jedno z Kormorana, nie umiem znaleźć na stronie. Miało taką czerwono-różową etykietkę. Również świetne.


a Tomka Kopyrę to zna chyba każdy, kto miał stycznosć z piwem kraftowym.
 
RIS - polecam Bafometa:
petarda, ale najlepiej na jesieni/zimie.
Zbyt ciężkie i esencjonalne.

Co do piw czeskich, to u nas są praktycznie niedostępne, a ja specjalnie nie szukam.
Jest Zloty Bazant, jako relikt dla tych, którzy pamiętają.
Cena 5+ PLN. Dziękuję, wolę "Pierwszą Pomoc" Pinty (6PLN), czy Piwo "Kryształ" z Łańcuta.
Ja za pilsami/lagerami nie przepadam. Wolę piwa górnej fermentacji, głównie IPA w różnych odmianach.

Miesiącami jesienno - zimowymi piwa ciemne, często w wersji imperialnej, czyli o podwyższonym ekstrakcie.
I tutaj rewelacyjne "Imperium Atakuje":
albo "The Butcher" https://brokreacja.pl/podstawowa/the-butcher/

Z typowo ciemnych Komes Porter Bałtycki i ... Porter Żywiec.
Wspomniany RIS Bafomet, jak jest.
Z ciekawych Nafciarz Dukielski w kilku odmianach (wędzony, torfowy i zwykły): https://brokreacja.pl/podstawowa/nafciarz-dukielski/

No, a na koniec polski szampan, czyli piwo w stylu grodziskim o smaku "oscypka":

@Plywak 🤬
;)
 
Żeby jeszcze te wszystki browary robily butelki 0,2 albo 0,3 to pewnie czesciej bym po piwo sięgał. Ale 0,5 sam nie obale, a szkoda kasy żeby pół butelki wylać.

Za to Żywiec IPA 0,0% - mniam.
 
Jest Zloty Bazant, jako relikt dla tych, którzy pamiętają.
Pamiętam, jak Złoty bażant to było coś, po co chciało się na Słowację jechać. Dzisiaj to już nie jest to samo piwo.

Porter Żywiec.
robisz tak - kupujesz dwa Żywce "tańcowane" i jednego Portera. No i to sobie łączysz w kuflu. Wystarczą 3 piwa, gwarantuję... :D

Nafciarz Dukielski
Często zaglądałem do Dukli po piwo, jak byłem w Krośnie. Również polecam.

Aż mi się wykop przypomniał
Koczkodan... Klasyka past... :D
 
Nie no taki luźny żart był po prostu mi się ta pasta przypomniała ;) Sam lubię piwo aczkolwiek wielkim koneserem nie jestem. Kolega z pracy, Bawarczyk przywiózł mi ostatni dwie kraty ich lokalnego piwa, przeróżne rodzaje (większość ciemne i białe), ostatnio mi się skończyły wiec wybrałem się do marketu zakupić Budweisera. Po pierwszej butelce piwa, która zawsze mi jako tako smakowało z marketówek zdałem sobie sprawę jaka jest różnica w piwach. Kojarzycie wody mineralne smakowe (jakbłkowa, cytrynowa itp) po 2 kratach piwa z Bawarii pierwszy Budwaiser z marketu smakował mi właśnie jak taka woda o smaku piwa ale znów się do marketówek przyzwyczaiłem ;)
 
Mi żadne czyste piwo bezalkoholowe nie smakuje, porostu ten smak takiego mokrego kartonu/ryżu nie przechodzi mi przez gardło.
Wole rzadko bo rzadko ale alkoholowe piwo, ma chociaż taki smak.
 
Przeczytałem tego "Koczkodana" :)
Akurat ja koncerniaków nie piłem 3-4 lata. Po prostu mi nie wchodzi.
(nie licząc Żywców z serii specjalnej, czyli Portera, Belgijskiego i IPA).
A różnica w jakości i smaku rzeczywiście jest ... wyraźna.
I w drugą stronę, znawcą nie jestem, raczej "znafcom", ale jak zestawi się 2, 3 piwa w tym samym stylu, to różnice widać i to wyraźnie.

@Michalos12, spróbuj "1na100". Zmienisz zdanie.
 
@SACZI
Jak kiedyś znajdę, to spróbuję.
Chodź moje gardło jest bardzo mało wymagające, i czy piwo z marketu czy kraftowe to i tak wypije 😅 oczywiście mówię o alkoholowych,
 
Wszystkie małe browary w PL zaczęły robić PALE ALE SRALE - wszystko z posmakiem mandarynek i grapefruita - a dobrego lagera lub pilsnera nie potrafią zrobić. Dlatego lubię czeskie piwa np. Opat z Broumova.
 
Back
Top